Jakých chyb se vyvarovat při podávání vína?
Dopřejte si sklenku svého oblíbeného vína jako pravý sommelier. Vyvarujte se chyb, které vaše víno při stolování znehodnotí. Chtěli byste podávat víno na úrovni? Jakých chyb se vyvarovat při podávání vína?
Jak se vyvarovat chyb u podávání vína?
Servírujete hostům rádi tento společenský alkoholický nápoj, který pochází z latinského názvu „vine“, které je odvozeno z latinského slovesa „viere“, což znamená „vinout se“. Servírování vína má svá pravidla, naučte se ho doma podávat i vy jako profesionál.
Největší chyby při podávání vína?
TEPLOTA
Na víno se musí s citem a jakoukoliv výraznou teplotní změnou přichází o své hodnoty, ale určit jeho správnou teplotu je leckdy nelehký úkol. Všeobecně platí, že suchá bílá vína i mladá růžová vína můžete konzumovat při teplotě od 8 do 10°C. Polosuchá, polosladká, sladká i jakostní bílá vína od 9 do 11°C. Šumivá vína i sekty konzumujte při teplotě kolem 7°C, a co se týče červených vín, tak mladá lehká červená vína můžete konzumovat při teplotě od 12 do 14°C a těžká červená vína při teplotě od 15 do 17°C.
VÝVRTKA
Jste milovníci kvalitního vína? Pak rozhodně zainvestujte i do kvalitní vývrtky. Nejpraktičtější jsou dvoufázové vývrtky, ale odborně postačí i ty s volným středem a ostrou šroubovicí. Při manipulaci s vývrtkou by měla zátka z hrdla láhve mírně vyklouznout, aby náhlý přístup kyslíku do láhve neovlivnil hodnoty vína. Pokud v láhvi po servírování zbyde víno, láhev opětovně nezátkujte, ale udržujte ideální podmínky do dalšího dolévání.
SKLENICE
Pro servírování vína rovnou zapomeňte na příliš zdobené i barevné sklo. Vhodná sklenice by měla být z tenkého čirého skla a s delší stopkou, aby se pohodlně držela. Bílá a růžová vína servírujte do tulipánových sklenic k zvýraznění jejich aroma. Červená těžší vína potřebují vzduch, proto volte otevřené sklenice cibulového tvaru. Na šumivá vína či šampaňské jsou nejvhodnější skleničky s úzkým vysokým tvarem.
SERVIS
Víno je nápoj velmi společenský, hýčkejte ho a nalévání do sklenic si vychutnejte zvolna, nikoli proudem. Při dodržování tohoto pravidla se vám odmění nejen svou chutí. Sklenice na bílé víno plníme do jedné třetiny, kulatější sklenice plníme do jedné čtvrtiny a sklenice se šumivým vínem plníme do jejich necelé třetiny objemu. Nikdy se láhví nedotýkáme sklenice na servis.
POKRM
Naservírovat vhodné víno k vybraným pokrmům? Existují pravidla, se kterými se chyb zaručeně vyvarujete a podle kterých ideálně spárujete všechny chutě. Bílé maso, ryby, saláty, polévky i svěží předkrmy ideálně doplní bílé víno. Těžší kořeněné pokrmy nebo tmavá červená masa výtečně párují s červeným vínem. Sladké dezerty skvěle podtrhnete sladkým vínem.
Největší chybu však děláte, když víno nepijete vůbec! Příjemné chvíle vám přeje Wine Food Klaret.