Co jsou přívlastková vína a jak rozeznávat druhy vín?


Co jsou přívlastková vína a jak rozeznávat druhy vín?

Jak poznat víno s původem hroznů? Co jsou to přívlastková vína a jak se liší od ostatních vín? Je pro vás svět vína země neznámá, o které byste se rádi dozvěděli více? Ve Wine Food Klaret jsme si pro vás připravili průvodce značení vína v České republice.

Jakostní víno s přívlastkem

Je nejvyšší kategorií vín České republiky vyráběných v souladu s vinařským zákonem. Mezi základní atributy výroby patří daná cukernatost hroznů, absence dodatečných přísad a použití hroznů maximálně tří různých odrůd. Jakostní vína s přívlastkem neboli přívlastková vína zaujímají v České republice pouze jednu desetinu výroby vzhledem k nárokům na kvalitu výroby i požadavkům na pěstování, sklizeň, skladování a obsah etiket lahve.

Jaké jsou požadavky na pěstování a sklizeň u jakostních vín?

Záhada těchto bobulí musí pocházet z vinice certifikované pro výrobu jakostního vína s maximálním výnosem dvanáct tun za rok a ze stejné vinařské podoblasti. U většiny jakostních vín musejí být sklízeny hrozny ručně s minimální cukernatostí 19 °NM, kde jeden stupeň odpovídá kilogramu cukru na sto litrů vinného moštu.

Jaké jsou nároky na výrobu?

Výroba jakostních vín musí být prováděna ve stejné vinařské oblasti jako sklizeň hroznů s maximálním použitím tří různých odrůd hroznů. Během výroby jakostního vína se nepoužívají žádná sladidla, barviva, ochucovadla ani konzervační látky s výjimkou oxidu siřičitého.

Co se dozvíte z etiket přívlastkového vína?

To, že vám vybraný druh jakostního vína s přívlastkem nemusí potěšit chuťové pohárky, se z etikety nedozvíte, ale zaručeně vás může oslovit vinařská oblast, v níž proběhla výroba, vinařská podoblast, kde proběhla sklizeň, a také přímé označení jakostní víno s přívlastkem či víno s přívlastkem a evidenční číslo jakosti. Setkat se můžete i s označením odrůdy, vinařské obce i viniční tratě.

Vychutnejte si přívlastkové víno podle chuti

Kabinetní víno – kvalitní lehké víno, příjemně pitelné a suché. Cukernatost hroznů u Kabinetu dosahuje 19 °NM.

Pozdní sběr – kvalitní, extraktivní, suché či polosuché víno se sklizní v pozdějším termínu, kdy cukernatost dosahuje 21-24 °NM.

Výběr z hroznů – plné přívlastkové víno, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu i s vyšším obsahem zbytkového cukru, s vyzrálostí hroznů na 24-27 °NM.

Výběr z bobulí – je přívlastkové víno vyrobené z vybraných hroznů, zrajících velmi dlouho na vinici s cukernatostí 27 °NM. Znamenitě plná chuť v polosladké či sladké variantě.

Výběr z cibéb – neodolatelně vzácné a dražší víno se sladkou chutí, kde hrozny vyzrávají na min. 32 °NM se díky extrémně dlouhé době zrání na vinici většinou změní na hrozinky – cibéby.

Slámové víno – extraktivní, sladké, dražší víno s cukernatostí nejméně 27 °NM vzniká z hroznů dosoušených po dobu nejméně tří měsíců po sklizni na slámě či rákosu.

Ledové víno – přívlastkové víno s plnou chutí, sladké a dražší, vyráběné lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě alespoň – 7 °C s cukernatostí 27 °NM.

Dostali jste po přečtení našeho průvodce chuť na skleničku vína? Zastavte se ve Wine Food Klaret na Kostelním náměstí v Litoměřicích!