Rozhovor se šéfkuchařem: Michal Hronček

Představujeme vám šéfkuchaře Michala Hrončeka, který pro vás připravuje zážitkovou gastronomii ve Wine Food Klaret.
Řekni nám pár slov o tobě. Co tě přivedlo ke gastronomii a jaké byly tvé kulinářské začátky?
Narodil jsem se v říjnu krásného roku 1984 v Lounech. V 15 letech jsem se rozhodoval, jakému povolání se budu věnovat a jasnou volba byl kuchařina. Vždycky jsem měl zájem ani ne tak o druh kuchyně jako spíše o kvalitní jídlo všeobecně, ať už šlo o dobrou domácí kuchyni, popřípadě zahraniční delikatesu.
Svou kuchařskou kariéru jsem začínal jako pomocník v jedné staročeské restauraci v Praze na Malvazinkách. Tam jsem se postupně propracoval od pomocníka až k šéfkuchaři. Během této doby jsem ještě sbíral zkušenosti v jiných restauracích v hlavním městě i mimo něj. V té době jsem se dostal až na Slapy do krásné loděnice s dobrou kuchyní, v níž se vařilo spíše pro radost a spokojenost zákazníků než kvůli byznysu jako takovému. Po zkušenostech v Praze jsem se v roce 2010 odstěhoval do Litoměřic, zde jsem pracoval coby šéfkuchař v Kotlina restaurace Terezín do doby, než jsem dostal pro mne velmi zajímavou nabídku nejen pěkného prostředí ale hlavně posunutí se zkušenostmi o kousek dál.
Jaká je tvá oblíbená kuchyně? Máš nějaké oblíbené jídlo?
Asi nemám vyloženě oblíbenou kuchyni, ale mám trošku slabost pro slovenskou kuchyni už jen kvůli původu rodiny. Jinak rád dělám kuchyni českou a francouzskou pro její pestrost a „venkovský přístup“. Mimo to velice rád griluju.
K dobrému jídlu patří dobré víno? Co ty a víno?
Vzhledem k tomu, že moc nepiju, tak ani víno moc „napité“ nemám. Dobré víno si ale dokážu vychutnat. Nicméně nejraději mám chuťově zajímavá červená a bílá vína typu barrique.
Máš nějaký oblíbený recept, který bys nám prozradil?
Kdybych ho prozradil, lidé by za mnou přestali chodit ? Spíš bych poradil „Vařte srdcem“ a pak je jedno, jaký recept máte, výsledek bude vždy perfektní.
Na co bys pozval zákazníky Wine Food Klaret?
Určitě jedinečné prostředí s příjemnou obsluhou a originální kuchyní, která široko daleko není.
Navíc je tu možnost popovídat si přímo s kuchařem, který se neschovává, ale naopak jde lidem vstříc, a to i skladbou jídla. – Michal Hronček
Fotografie © Petr Vondrák, text Digitalka.cz