Kam vyrazit za kvalitním vínem?

My máme rádi víno a jak jste na tom s vínem vy? Víme, kam vyrazit za dobrým vínem, ale víte to také? V tomto podzimním období zaplavuje Čechy i Moravu vlna příprav vinobraní, koštů, degustací, oslav vína i vinných festivalů, které se v naši zemi piva stávají čím dál oblíbenější. Okoštujte i vy!
Proč se konají vinobraní v září?
V září začíná období podzimní sklizně. Kromě brambor a ovoce dozrává také vinná réva a chmel. Proto se v lidové tradici českých zemích odehrávají v září sklizňové slavnosti neboli vinobraní – dočesná. Víno i burčák tečou proudem, muzika hraje, panuje skvělá nálada a vše se zajídá nejrůznějšími dobrotami. Stačí si jen položit otázku, kam vyrazíte vy na vinařské slavnosti?
Kam v září vyrazit za skvělým vínem?
Podzim se začíná proměňovat do oranžových, žlutých i červených odstínů a v kombinaci s vínem vytváří nerozlučnou dvojici. V tento čas narazíte na víno zkrátka všude. Vinařská turistika je v největším rozkvětu jak v naší domovině, tak v tuzemsku, ale pokud chcete zažít vše na jednom místě, zavítejte do malebného historického centra Litoměřic a nenechte si ujít tradiční Vinobraní ve Wine Food Klaret. Vřele vám nabídneme ta nejkvalitnější vína vyhlášených moravských a regionálních vinařství.
Proč zažít Vinobraní 2019 ve Wine Food Klaret v Litoměřicích?
Kromě volné degustace těch nejlepších moravských i regionálních vín ochutnáte domácí paštiky, vybrané sýry i speciality z grilu šéfkuchaře Michala Hrončeka, to vše pod širým nebem za doprovodu hudby na romantickém kostelním náměstí v srdci královských Litoměřic. A to je skvělý důvod, nemyslíte?
Jaká vína se hodí k podzimu?
I na podzim můžete pít stejná vína jako v ostatních ročních obdobích. Zajímavé ale je, jak chladnější počasí může ovlivnit vaše chuťové pohárky i celkový pocit při vychutnávání vín. S příchodem chladnějších měsíců se proto milovníci vína přiklání k vychutnávání spíše červených vín, která se servírují při pokojové teplotě a nabudí vás hřejivým pocitem než vychlazená bílá vína. Jistě by vám v podzimní vinné sbírce neměla chybět láhev svatomartinského ani svatováclavského červeného vína, či dvě, tři?
Jak kombinovat víno s podzimními pokrmy?
Každé roční období přináší zvyky, kterým přirozeně podléháme. U pokrmů i vychutnávání vína hraje důležitou roli počasí. Právě počasí nás směruje ke změně režimu od zmrzlin a ovocných salátů k tučnějším jídlům, rybám, červeným masům, krémovým polévkám a dostatečně vychlazená bílá vína naopak k hřejivým vínům modrých odrůd.
Ryby, drůbež, zelenina – růžová vína
Dýňové pokrmy, kozí sýry, sýry s bílou plísní, drůbeží paštiky, krémové polévky – bílá vína
Zvěřina, skopové, hovězí maso, polotvrdé, uzené, i sýry s tmavou plísní – červená vína
Vychutnejte si vína, která k podzimu patří!