Jak správně skladovat a uchovávat víno?


Jak správně skladovat a uchovávat víno?

Jste milovníky vína? Tak teď vám zaplesá srdíčko, protože koupí láhve výborného víno to nekončí. Ve Wine Food Klaret jsme pro vás sepsali několik rad a tipů, jak skladovat víno po jeho otevření, abyste si jeho lahodnou chuť mohli vychutnat i za několik dní.

Jak nejlépe skladovat víno?

Oblíbili jste si vychutnávání vína pro jeho rozmanitost? A stalo se vám, že jste narazili na zkažené? Pro jeho přirozenou chuť, vůni i barvu je důležité dodržovat správnou teplotu, polohu láhve, vlhkost i světlo při skladování.

Jakou zvolit polohu láhve při skladování?

Láhve s klasickým korkovým uzávěrem, vyjma šumivých vín, skladujte vždy ve vodorovné poloze, aby se zátka zvlhčovala a nepronikal do láhve vzduch. Láhve se šroubovacím, skleněným či plastovým uzávěrem, kde nic nevysychá, můžete skladovat nastojato.

Vhodné světlo ke skladování vín

Velmi negativně na víno působí střídání světla a tmy, přerovnávání, otáčení i přemisťování. Víno pro své zrání potřebuje klid, a proto ho skladujte v tmavých prostorách bez přístupu světla nebo hodně ztlumeného. Dopadem přímého světla na láhev se víno ohřívá a rychleji stárne.

Správná teplota k úspěšnému skladování

Pokud nevlastníte sklep, můžete vína úspěšně skladovat i v uzpůsobených domácích vinotékách, chladničkách, boxech, příbornících apod. Ideální je stálá teplota v rozmezí 6 – 18° C, dle druhu vína. U častého kolísání teplot ztrácí víno na své kvalitě.

Stálá vlhkost při skladování vín

U domácích skladovacích prostředků si jednoduše regulujete s teplotou i vlhkost. Ideální vlhkost je mezi 65 a 80 procenty. Především u korkových zátek se ideální vlhkostí zamezuje vysychání a plesnivění korku, nebo opačně odpařování vína z láhve.

Jak skladovat víno po otevření?

Víno v kontaktu se vzduchem může zoxidovat, zhořknout i zkyselit. V dnešní době se do výroby vína přidává oxid siřičitý, který zamezuje oxidaci vína, ale přesto se doporučuje víno vždy zavírat, nejlépe přelít do velikostně odpovídající láhve kvůli přebytečnému vzduchu.

Jde archivovat každé víno?

Archivací vína dochází k uzrávání jeho chuti, ale rozličná vína vyžadují i odlišné způsoby uchování. Některá vína se hodí k archivaci na roky až desítky let, jiná k rychlejší spotřebě či konzumaci hned. Ať už budete víno uskladňovat dlouhodobě, nebo krátkodobě, platí podobná pravidla – vodorovná poloha, klid, tma, ideální vlhkost a teplota.

Ty správné doteky vína vám přeje Wine Food Klaret.