Jak snoubit chuť vína a sýru?

Vybíráte k vínu lahodný sýr a nevíte si rady, jak snoubit jejich chutě? Tolik vůní vína a tolik chutí sýra, ale jak vybrat tu správnou kombinaci? Naučte se s Wine Food Klaret snoubit vína se sýry pro každou příležitost!
Jakou zvolit kombinaci vína a sýru?
Víno a sýry k sobě neodmyslitelně patří a vzájemně se doplňují. Jak ale poznat, který sýr zkombinovat s vaším oblíbeným vínem, abyste svým chuťovým pohárkům dopřáli vzácný zážitek? Základy snoubení vína a sýrů jsou jednoduchá a první pravidlo zní, že pravidla existují proto, aby se porušovala, protože žádná kombinace není tak pevně výjimečná, aby se nemohla příchodem nové vůně i chuti vína obměnit. Proto se vám pro smyslné chvíle i výjimečné události bude hodit spíše pár rad a zde jsou.
Základní rady k snoubení chutí vína a sýrů
Ke kvalitním vínům podávejte kvalitní sýr. Výrazná vína doplňujte výraznými sýry. Lehká vína se hodí k méně výrazným až jemným sýrům. Silnější chuť vína patří vyzrálejším až pikantním sýrům. Výrobní oblast vína bude ideální i pro volbu jejich regionálního sýru.
Harmonické sladění vůně vína a chutě sýru, aneb co vám nejvíce chutná!
Co podávat k bílému vínu a červenému vínu?
Máte vybrané víno, které budete servírovat? Myslete nejen na nevšední kombinaci vína a sýru, ale aby bílá vína byla i správně vychlazená kolem 15°C a červená vína měla ideální teplotu kolem 18°C.
Lehká bílá vína – Veltlínské zelené, Sauvignon, Müller Thurgau jsou ideální v kombinaci s tvrdými a polotvrdými sýry.
Plná bílá vína – Tramín, Chardonnay, Rulandské bílé vyniknou v kombinaci s bílými plísňovými čerstvými sýry.
Sladká bílá vína – Tokajské, Pálava, Ryzlink nesáhnete vedle v kombinaci se sýry s modrou plísní.
Lehká červená vína – Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Rulandské modré vás ohromí v kombinaci s kozími sýry.
Plná červená vína – Merlot, Cabernet Sauvignon, Frankovka budou skvělé snoubit s polotvrdými sýry i sýry s bílou a modrou plísní.
Jaký sýr zvolit k šumivému a růžovému vínu?
Budete servírovat Prosecco či Champagne? Pak dejte na tepelnou úpravu sýru metodou Fondue nebo grilovaného sýru a hosté nebudou chtít odejít. S růžovými víny typu Zweigeltrebe nadchnete s kombinací polotvrdých a měkkých sýrů.
Dokonalé spojení chutí vyzdvihnete na dokonalejší gastronomický zážitek s doplněním sýrů o chutné pražené mandle, vlašské ořechy, pravé olivy, kapary, sušená rajčata, kvalitní uzeninu i domácí paštiku. A pokud si na to netroufnete, pak vás i vaše hosty zveme k jednomu stolu do Wine Food Klaret.