Jak připravit nejlepší svařené víno?

Zajímá vás, jak připravit to nejlepší svařené víno, které neodmyslitelně patří k zimnímu období a Vánocům. Jaká je historie tohoto oblíbeného nápoje? Nahlédněte do duše svařeného vína s Wine Food Klaret a zahřejte se s chutí.
Zima se blíží! Přichází čas na svařák
Také se každý rok těšíte na období, kdy slunce bude dříve zapadat, večery protahovat, venku je mráz a pošmourno, z krbu se line teplo a s blížícími se Vánocemi odzvonilo vychlazeným koktejlům a probouzejí se chutě na tradiční svařák?
Jak se dříve připravovalo svařené víno?
Historie svařeného vína neboli horkého vína sahá až do starověkého Říma, v němž víno milovali a milují dodnes na mnoho způsobů. Jak málo se od dnešních receptů na svařené víno liší ten na horké víno z prvních kuchařek na světě z roku 1390, kde se do připravovaného horkého nápoje přidávala skořice, hřebíček, bobkový list, tymián a koriandr, které se cedily přes plátěný pytlík.
Domácí svařák: Jaké víno použít?
Pro svařák jsou vhodná základní stolní suchá, jakostní vína i ovocná vína. Přívlastková a archivní vína si s chutí dopřejte při přímé konzumaci. Chutná-li vám opravdu sladký svařák, sáhněte po polosladkých až sladkých vínech a s cukrem už to při přípravě nemusíte tolik přehánět. Méně častou variantou je i lehčí svařák z bílého vína. A pokud chcete svůj domácí svařák pozvednout o stupeň výše, nebojte se při jeho přípravě použít i destiláty jako je rum, brandy, domácí pálenky, medoviny či klasickou vodku, které obsah alkoholu zvýší.
TIP Wine Food Klaret: Modrý Portugal či fortifikované portské na červený svařák a Chardonnay na bílou verzi svařáku.
Co přidat do svařeného vína pro dokonalou chuť?
Svařené víno dodává zimnímu období tu pravou atmosféru po celém světě. A co je jeho základem kromě zmiňovaného vína? V každém kraji se setkáte s jeho odlišnou chutí, někde přidávají skořici, jinde švestky, cukr, badyán, muškátový oříšek či květ, hřebíček, citrón, pomeranč, směs divokého koření, vanilkový lusk, ale i třeba rozinky. Tisíce krajů, tisíce tradičních chutí. Pokud se rozhodnete, že si vyrobíte svůj domácí, zvolte si jednotlivé ingredience tak, jak vám váš svařák nejlépe zachutná.
Recept na tradiční domácí svařené víno
Zkuste tento tradiční recept na svařené víno, které odpovídá čtyřem porcím a nikdy nezbyde ani kapka 😊 Co budete potřebovat?
- 1 l červeného vína
- 1 dcl vody
- 1 ks celé skořice
- 5 ks hřebíčku
- Cukr – dle chuti a vína
- 1 ks badyán
- 2 kuličky kardamomu
- Pomerančovou a citrónovou kůru
- Dle chuti: rozinky, jablíčka na kostičky, muškátový květ
A jaký je postup? Do hrnce vsypeme cukr s jedním dcl vody a na mírném ohni připravíme světlý karamel. Rozmícháme a přidáme všechny ostatní ingredience. Povaříme, poté přilijeme víno a pomalu ohříváme. Jakmile se na víně tvoří bílá pěna, ihned stáhneme z plamene. Před servírováním svařáku je třeba ho procedit přes síto a zbavit ho přidaného koření. Hotové svařené víno podáváme a pijeme nejlépe teplé.
A jaké je tajemství v přípravě svařeného vína ve Wine Food Klaret? Přijďte ho k vám ochutnat!